CORDYCEPS – več energije, manj stresa

Cordyceps je izredno redka gliva, ki raste v visokih predelih Tibeta in Nepala, ter je že tisočletja v tradicionalni medicini daljnega Vzhoda znana po svojih regenerativnih sposobnostih in pomlajevalnem učinku. S pospeševanjem prenosa kisika v celice Cordiceps pomaga pri zmanjševanju utrujenosti in več energije, blaži učinke stresa in veča vitalnost, krepi imunski sistem, kitajski zeliščarji pa celo verjamejo, da omenjena vrsta gobe obnavlja energijo, ki se je porabila pri ekstremnih naporih in stresu ali med staranjem. Cordiceps sp. imenujejo tudi tonik mladosti, saj na celotni organizem deluje pomlajevalno.

S pospeševanjem prenosa kisika v celice Cordiceps pomaga pri zmanjševanju utrujenosti in več energije, blaži učinke stresa in veča vitalnost, krepi imunski sistem, zato ga imenujejo tudi tonik mladosti, saj na celotni organizem deluje pomlajevalno.

Sodobne znanstvene študije dokazujejo, da Cordiceps stimulira sproščanje hormonov iz skorje nadledvične žleze in s tem zmanjšuje dovzetnost za stres, pripomore k zvišanju spolne aktivnosti in plodnosti, deluje proti depresiji ter zmanjšuje motnje erekcije in pomanjkanja libida. Dokazano je, da učinkovine, ki jih vsebuje Cordyceps, kot glavna sestavina pripravka stimulirajo imunski sistem ter imajo protibakterijsko, protivirusno kot tudi proti-tumorno delovanje.

Znanstveno so dokazani tudi antibiotični učinki Cordycepsa, pri čemer pa le-ta ne uniči za telo koristnih mikroorganizmov. Študije so dokazale očitno zvišanje aktivnosti naravnih obrambnih celic in makrofagov ob uživanju Cordycepsa ter s tem krepitev naravne imunske odpornosti, kar je še posebno pomembno pri zdravljenju pacientov z rakavimi obolenji ter AIDS-om.

Zaradi krepitve imunskega sistema Cordyceps lajša stranske učinke kemoterapij ter je učinkovit pri zdravljenju gripe. Priljubljen je predvsem med športniki, saj je dokazan njegov izjemen učinek na zviševanje vzdržljivosti in moči. Športniki ga uživajo za hitrejšo regeneracijo mišic in telesa po napornih treningih in tekmah.

  • Radić Nataša, Štrukelj Borut: Medicinske gobe: od zgodovinskih pripomočkov do sodobne znanosti, članek, Med razgl
  • S. Zhu, G.M. Halpern, K. Jones (1998). The scientific Rediscovery of an antient Chinee Herbal Medicine: Cordyceps Sinensis, Part 1. The Journal od Alternative and Comprementary Medicine, 4(3), 289-303.
  • Li XT, Li HC, Li CB, Dou DQ, Gao MB. Protective effects on mitochondria and anti-aging activity of polysaccharides from cultivated fruiting bodies of Cordyceps militaris. Am J Chin Med. 2010;38(6):1093-106.
  • Chang Y, Jeng KC, Huang KF, Lee YC, Hou CW, Chen KH, Cheng FY, Liao JW, Chen YS. Effect of Cordyceps militaris supplementation on sperm production, sperm motility and hormones in Sprague-Dawley rats. Am J Chin Med. 2008;36(5):849-59.