Medicinske gobe - enkratni čudež narave

V vzhodnjaški tradicionalni medicini je moč medicisnkih gob poznana že tisočletja, medtem ko jo za Zahodu odkrivamo šele v zadnjih desetletjih. Izjemne zdravilne učinkovine v obliki polisaharidov, beta glukanov in triterpenov dokazano zdravijo raka in krepijo imunski sistem.

Na Zahodu so gobe poznane predvsem kot kulinarična specialiteta, ki so jo zaradi njihovih terapevtskih učinkov začeli spoznavati šele zadnja desetletja. Z različnimi raziskavami so potrdili, da imajo gobe veliko vsebnost neprebavljivih vlaknin, majhno vsebnost maščob in visoko vsebnost beljakovin ter s tem ugodno hranilno sestavo. Glavne zdravilne učinkovine medicinskih gob so polisaharidi (ß – glukani), produkti sekundarnega metabolizma, terpenoidi in proteini, vsebujejo pa tudi vse esencialne aminokisline in so odličen vir vitaminov.

Uporaba gob v kitajskem zdravilstvu je opisana v najzgodnejših zapisih. Najbolj znane zdravilne gobe so: Svetlikava pološčenka (Ganoderma lucidum), Poria cocos, bele drhtavke (Tremella fuciformis) in hrastove razvejanke (Dendropolyporus umbellatus). Učinki zdravilnih sestavin predvsem vplivajo na imunomodulatorno delovanje, srčno-žilni sistem, ravno tako delujejo protimikrobno, protivirusno kot tudi antioksidativno.